Migdały to nasiona owocu drzewa migdałowego. Mają w swoim składzie wiele potrzebnych organizmowi człowieka składników, takich jak witaminy i minerały. Zawierają również potrzebne kwasy tłuszczowe. Dlaczego warto jeść migdały? Do czego jeszcze można je wykorzystać?
Migdały – co to takiego?
Większość osób uważa migdały za orzechy. Są one jednak nasionami owocu drzewa migdałowego. Owoce te pochodzą z Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej oraz Indii. Migdały występują również w Iranie, Arabii Saudyjskiej, Jordanii, Izraelu, Turcji oraz Syrii. Ich smak zależy od kilku czynników. Może być zarówno słodki, jak i gorzki. O ile słodkie migdały są tymi jadalnymi, o tyle gorzkich używa się zazwyczaj do produkcji oleju.
Migdały – właściwości
Migdały mają wiele właściwości korzystnych dla organizmu człowieka. W swoim składzie zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Dzięki temu działają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. W migdałach występuje również wiele składników mineralnych, dzięki którym organizm lepiej funkcjonuje. Należą do nich magnez, mangan, potas, miedź oraz wapń. Migdały obniżają również poziom szkodliwego dla człowieka cholesterolu LDL. Są pomocne również w obniżeniu ciśnienia krwi, a także poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. W swoim składzie zawierają też ryboflawinę i L-karnitynę, które są korzystne dla pracy mózgu. Zmniejszają także stany zapalne w jego obrębie, które mogą powodować takie choroby jak Parkinson i Alzheimer.
migdałydo placka zdrowe dla skóry
Migdały zawierają w swoim składzie również witaminę E oraz kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na kondycję skóry. Dobrze jest stosować olejek migdałowy, który pomaga w leczeniu chorób związanych ze skórą, takich jak łuszczyca oraz egzema. Warto również wziąć pod uwagę, że dzięki niemu poprawia się również cera oraz odcień skóry. Dobrze jest jeść migdały w przypadku chęci zrzucenia kilku kilogramów. Zawierają one błonnik, który pomaga w utracie wagi. Dzięki szybkiemu uczuciu sytości migdały pomagają także w kontroli apetytu.